Gratis verzending vanaf 50 euro

BEAUTY ABC: Droge huid of dehydratie

Droge huid of dehydratie

Heb je last van een droge huid of is dit dehydratie; lees meer over de vochtbalans en vochtigheidsfactor NMF van je huid

Om te begrijpen hoe de huid gehydrateerd blijft of juist aan hydratatie verliest, is kennis nodig over een tweetal factoren: de natuurlijke vochtigheidsfactor en de natuurlijke vetstoffen van de huid.

Natuurlijke vochtigheidsfactor

De Natural Moisturizing Factor (NMF) is de natuurlijke vochtigheidsfactor van de huid, die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt en soepel en elastisch blijft. Zij bevindt zich in de hoorncellen van de bovenste laag van de opperhuid (stratum corneum) en zorgt ervoor dat deze cellen vocht kunnen vasthouden. De NMF bestaat uit stoffen die in water oplosbaar zijn, zoals Aminozuren, Ureum en Melkzuur.
Blootstelling aan UV-stralen, ziekte en ouderdom kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid NMF afneemt.

De NMF zorgt er niet alleen voor dat de huid vocht kan vasthouden, maar trekt ook water aan (bijvoorbeeld uit producten of uit de omgeving), waardoor de huid gehydrateerd blijft. Andersom is echter ook het geval: de huid kan uitdrogen wanneer deze in contact komt met water. Vandaar dat een hete douche of warm bad een trekkerig gevoel van de huid kan veroorzaken!

Natuurlijke vetstoffen
De hoorncellen in het stratum corneum (waarin de NMF zich bevindt) worden omringd door natuurlijke vetstoffen (lipiden). De lipidelaag is opgebouwd uit stoffen als Ceramides, Essentiële Vetzuren en Cholesterol. Deze stoffen voorkomen dat er te veel vocht uit de huid verdampt en beschermen de huid tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën. De hoeveelheid lipiden die de huid bevat, is deels bepaald (zoals leeftijd en genen) en deels afhankelijk van factoren die je zelf kunt beïnvloeden (bijvoorbeeld door voeding).

Vet- of vochttekort
De combinatie van de NMF en lipiden wordt ook wel de huidbarrière genoemd. Een goed functionerende huidbarrière is noodzakelijk voor een gezonde huid! Een droge huid heeft van nature een tekort aan natuurlijke vetstoffen (lipiden) en heeft daarom behoefte aan emolliënten (voedende ingrediënten). Een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht (de NMF kan verstoord zijn) en heeft behoefte aan humectanten (waterbindende stoffen).

 

Lees meer: https://www.reelyse.com › beauty-abc-couperose