Gratis verzending vanaf 50 euro

Editorial: Microplastica of PE beads in cosmetica

Wat zijn microplastic of PE beads in cosmetica wat is het probleem ?

Microplastics of PE beads zijn minuscule, plastic bolletjes in scrubproducten, tandpasta, shampoo, bodylotions, doucheproducten ed., die natuurlijk ingrediënten hebben vervangen omdat deze prettiger in gebruik zijn en de huid zachter maken.  

Echter de microbolletjes vormen een gevaar voor het milieu wanneer afgevoerd in afvalwater en naar de zee stromen.

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers.  Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.

Niet alleen microplastics tasten het milieu van het zeeleven aan, in onze oceanen en zeeën drijft ook steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. Plastic in water is voor veel zeedieren dodelijk, omdat plastic verteert niet langs biologische weg.

Door microplastics en de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes verandert al ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics of te wel Plastic Soep genoemd. Daarnaast komen er toxische stoffen uit de plastics vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Waardoor het zeeleven ernstig aangetast wordt.