Er zijn momenten waarop extra vitamines goed zijn voor de huid.
De huid is een heel belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Een vitamine- en mineralentekort kan huidproblemen veroorzaken. Veel gestelde vragen kunnen dan zijn: werkt het als je alleen maar supplementen neemt en welke vitamines zijn vooral van belang als je het over een gezonde huid hebt?
Om het lichaam en de huid te laten herstellen, is allereerst een aantal basisprincipes van belang. De bloedsuikers moeten zo stabiel mogelijk zijn, de pH is vooral basisch en de darmen werken zo goed mogelijk.
Als één van deze drie basisprincipes niet goed op orde is, kun je door extra aanvullingen het systeem wél in de goede richting sturen. Je kunt echter niet altijd zomaar supplementen van alle vitaminen en mineralen nemen. In dit artikel meer over wat sommige vitaminen en mineralen kunnen doen voor de huid, maar ook enkele nadelen van teveel of tekort van bepaalde mineralen.
Vitamine A
Vitamine A krijg je binnen door roomboter, eigeel, runder- of varkenslever, levertraan en camembert te eten.
Deze stof komt voornamelijk uit dierlijke bronnen. Tekorten aan Vitamine A kun je opmerken door een verhoogde gevoeligheid voor licht, problemen met de slijmvliezen en vooral door een toename van het aantal infecties door een verminderde werking van je immuunsysteem. Deze infecties kun je aan de huid zien.
Vitamine D
Vitamine D is weer een ander verhaal. Wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld, wordt het cholesterol uit de huid via de lever en de nieren omgezet in Vitamine D. Natuurlijk is het niet goed om de huid teveel aan de zon bloot te stellen, maar regelmatige korte zonnebaden zijn wel heel belangrijk.
Probeer het hele jaar door iedere dag een kwartier tot een half uur per dag naar buiten te gaan tussen 11 en 15 uur. Het is namelijk een goede gewoonte om dagelijks buiten te zijn.
Vitamine E
Vitamine E kun je tot je nemen door het eten van plantaardige koude oliën, noten, tarwekiemen, hazelnoten en lijnzaad. Vooral de vlekken in de huid bij ouderen is een typisch voorbeeld van Vitamine E tekort. Ook een slappe huid kan een kenmerk zijn van een tekort aan deze vitamine. Door het gelijktijdig innemen van Vitamine C heb je minder Vitamine E nodig.
Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Een tekort kun je merken al je relatief vaak blauwe plekken hebt en je niet goed weet waardoor het komt.
Vitamine K kun je verdelen in Vitamine K1 (fylochinon) en Vitamine K2 (menachinon).
Vitamine K komt voor in boerenkool, spinazie, broccoli en witte kool. Kwark bevat veel Vitamine K2.
Mineralen
Neem niet zomaar een handjevol supplementen, maar wees voorzichtig. Begin met een lage dosering en een breed spectrum.
Tekorten aan mineralen kunnen nagels, haar en huidproblemen veroorzaken.
Immuunsysteem
Gevarieerd eten en drinken, is de eerste stap. Kijk goed naar je immuunsysteem!
Denk je dat je aanvullende vitaminen of mineralen nodig hebt, bespreek dit met je huidtherapeut of een orthomoleculair therapeut.
Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam.