Gratis verzending vanaf 50 euro

Acne bij volwassenen stress hormonen… ?

Acne bij volwassenen kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals erfelijkheid, hormonen, het gebruik van bepaalde medicatie en door verstoppende ingrediënten in cosmetica. Daarnaast is het beslist geen fabeltje dat ook stress de oorzaak kan zijn van onzuiverheden. Integendeel! Het is wetenschappelijk bewezen dat stress zijn weerslag heeft op de huid. Maar hoe komt dat precies?

Een huid die gevoelig is voor acne en ontstekingen wordt heel vaak geassocieerd met de pubertijd. Maar ook een volwassen huid kan te maken krijgen met puistjes, ontstekingen tot aan acne toe. Studies wijzen uit dat 40-55% van de volwassenen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar  last heeft, in meer of mindere mate van een huid met puistjes of ontstekingen. Een druk sociaal leven met zowel privé als zakelijke verplichtingen, bezorgen in onze huidige samenleving de nodige dagelijkse lichamelijke stress.

Stress en acne

De mens van heeft van nature een mechanisme waardoor het lichaam bij gevaar overschakelt naar het bekende “vecht of vlucht”modus. Je hersenen registeren gevaar waardoor je lichaam extra hormonen aanmaakt die je instaat stellen om op het gevaar te reageren. Echter belandt het lichaam tegenwoordig veel vaker in deze modus door alle daagse stress, die eigenlijk alleen bedoelt is voor noodsituaties bij acuut gevaar. Deze overlevings modus wordt ingeschakeld door afgifte van 3 belangrijke hormonen, adrenaline, noradrenaline en cortisol. Als je lange tijd onder stress staat kan dit over gaan tot een chronische vorm van stress, hierdoor maakt je lichaam constant van deze hormonen aan. Dit stimuleert oa. de talg productie, wat de basis legt voor puistjes en ontstekingen.

Hormonen en acne

Bij sommige heeft het te maken met de hormoonhuishouding. Een onbalans in de hormonen is een trigger om acne te krijgen. Het lichaam maakt testosteron aan, maar tijdens perioden van stress maakt het lichaam meer van dit hormoon aan dan gebruikelijk. Bij de productie van grotere hoeveelheden testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat het ‘goede’ testosteron wordt omgezet in een agressievere vorm /dihydrotestosteron. Dit resulteert in een verhoogde talgproductie. Een hogere talgproductie zorgt ervoor dat talgklieren sneller verstopt raken, waardoor de kans op puistjes en ontstekingen  groter is.

Stresshormoon cortisol en acne 

Naast testosteron maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en dat is niet zonder reden. Het hormoon verzwakt het immuunsysteem, terwijl dat juist van belang is bij het remmen van ontstekingen en het herstellen van de huid. De kans op onzuiverheden is door invloed van cortisol dus groter.

Wat is het gevolg?

Wanneer er een overschot is aan talgproductie, kan dat in combinatie met dode huidcellen leiden tot een verstopping. Dit kan weer leiden tot een opgezette huid, een verstopping en rode vlekken maar ook tot ontstekingen rondom de follikel, wat weer resulteert in pukkeltjes en puistjes.

Vrouwen blijken vaker last te hebben van acne dan mannen. Dit valt te verklaren door hormonale schommelingen tijdens menstruatie of zwangerschap en door de vaak stressvolle combinatie van werk en gezinsleven. Deze zogenaamde stressacne komt voornamelijk voor op de kin en kaaklijn.

Een huid met ontstekingen bij volwassenen is vaak hardnekkiger en gevoeliger dan bij een jonge huid. Volwassenen hebben vaker last van een gevoelige huid, of een combinatie van een gemengde huid, waarbij een specifieke behandeling nog meer van belang is. Het vereist een andere aanpak dan de vaak traditionele agressieve en uitdrogende behandelingen voor jeugd acne.

bron dermalogica