Gratis verzending vanaf 50 euro

Acne wat is het en is er een oplossing voor?

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. De oorzaak ligt in een combinatie van te actieve talgklier, verhoorning van de opperhuid en een toename van bacteriën.
Talgklieren bevinden zich overal in de huid met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Niet overal in de huid zijn evenveel talgklieren aanwezig. De meeste zijn te vinden in het gezicht/T-lijn, borst, schouders en hoog op de rug. De talgklieren scheiden de talg uit via een kanaaltje dat uitmond in het haarzakje/follikel. Via het haarzakje/follikel komt de talg op de huid. Talg beschermt je huid tegen uitdroging, vochtverlies, bacteriën en schimmels.

Hoe ontstaat acne?

In de pubertijd veranderd de huid onder invloed van hormonen. De talgproductie en het aantal bacteriën op de huid nemen aanzienlijk toe. Door meer productie en dikkere talg in combinatie met huidschilvers, die de ingang blokkeren, hoopt zich talg op in de haarfollikels wat een comedoon/mee-eter wordt genoemd. Daarnaast groeit er in de talgklieren de bacterie Prorionibacterium acnes/P acnes en die is gek op talg en kan zich dankzij overmatige talg zich goed vermenigvuldigen. Door ophoopte talg, de P acnes bacterie en irriterende vrije vetzuren zet de verstopte haarfollikel zich steeds verder uit totdat deze uiteindelijk open scheurt. Deze irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking/puist. Alle vormen van acne tonen in meer of mindere mate een combinatie van comedonen, pustels, papels, puistjes, ontstekingen en infiltraten.

Wat is het verschil tussen open en gesloten comedonen/mee-eters?

Open of gesloten comedonen/mee-eters zijn beide met talg gevulde en verstopte haarzakjes/follikels in de huid. Bij een gesloten comedoon zit de talg als het ware opgesloten in het haarzakje. Hierdoor kan de talg niet oxideren en is zichtbaar als een wit bolletje in de huid. Bij open comedonen wordt de ingang van het haarzakje open geduwd door de talg. De talg komt in aanraking met zuurstof en gaat oxideren en wordt zwart.

Wat te doen bij acne?

Bij bestrijding van acne en onzuiverheden is het niet alleen belangrijk om bestaande onzuiverheden zoals pukkels, puistjes en ontstekingen te behandelen, maar vooral om het ontstaan ervan te voorkomen. Gebruik producten die de talg productie in balans brengen, bacteriën doden, het vernieuwings proces van de huid stimuleren zodat verstoppingen worden voorkomen, de huid kalmeren en ontstekingen verminderen.

Tips
verminder suiker en geraffineerde voedingsmiddelen deze stimuleren de talg productie
wasverzachters bevatten veel rundvet en geurstoffen die de huid kunnen verstoppen en irriteren