Gratis verzending vanaf 50 euro

NATUURLIJK VERSUS SYNTHETISCH

Is natuurlijke cosmetica beter dan synthetisch? zo ja op welke manier dan?

Natuurlijke cosmetica is een trend. Vaak wordt er gedacht dat alles uit de natuur gezonder is. De meeste natuurcosmeticafabrikanten delen één filosofie. Die je kan omschrijven als, het goede uit de natuur gebruiken met respect voor de natuur. Als we ‘natuurlijk’ lezen gaan we er vanuit dat dit product 100% plantaardig is, maar is dat ook zo?

Wat is het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen

Om te beginnen, alle stoffen zowel natuurlijk als synthetisch bestaan uit moleculen. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur en synthetische ingrediënten zijn in een laboratorium door een mens gemaakt. Maar het onderscheid tussen deze twee is echter niet zo eenduidig als het lijkt. Een synthetische stof die ook in de natuur voorkomt, heet een ‘natuur identieke’ stof. Een synthetische stof kan een natuurlijk basisingrediënt hebben en hoeft niet 100% synthetisch is zijn. Er wordt vaker voor een synthetische stof gekozen omdat deze goedkoper is om te produceren dan het uit planten te destilleren.

Helaas is de claim ‘natuurlijk’ in een product is volkomen nietszeggend omdat het niet wettelijk beschermd is. De term mag namelijk al gebruikt worden als het cosmetica product slecht één natuurlijke grondstof bevat, zelfs als dit slechts 1% of minder uitmaakt van de gehele cosmeticaformule.

100% natuurlijk is toch altijd beter

De natuur heeft heel veel goeds te bieden. Antioxidanten, oliën en extracten uit planten daar kan je huid heel happy van worden. Tja dus als het natuurlijk is moet het toch goed zijn! Dat hoeft helaas niet altijd zo te zijn. Er zijn naast talloze goede natuurlijke ingrediënten ook veel irriterende natuurlijke stoffen voor je huid. Wat dacht je van plantenextracten en oliën zoals lavendel-, rozemarijn-, pepermunt olie. Deze kunnen als basis ingrediënt verwerkt worden maar geven vaak irritaties, want dit zijn geen milde oliën voor de huid. Vaak zegt ‘natuurlijk’ meer iets over de herkomst dan over de werking van het ingrediënt. Naast plantaardige oliën zijn er ook veel voorstanders van minerale oliën omdat deze weinig irritaties geven.

Is er wel 100% natuurlijk of synthetisch

Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch is vaak niet duidelijk. Natuurlijke ingrediënten zijn vaak bewerkt voordat deze voor cosmetica geschikt zijn. Natuurlijke oppervlakte actieve stoffen worden verkregen uit verzeping van plantaardige oliën. En zo worden natuurlijke vetzuren gebruikt om synthetisch oppervlakte actieve stoffen te produceren. Voor de productie van synthetische stoffen wordt naast minerale olie ook gebruikt gemaakt uit grondstoffen van de natuur. Zo lijkt dat er niets 100% is.
Toch is er is een grote groep die graag neigt naar natuurlijke ingrediënten omdat deze ook herkenbaar zijn. Als er op de ingrediëntenlijst lavendelolie of cacaoboter staat leest dat veel gemakkelijker dan dat er ‘dimeticone’ of ‘sodium laureth sulfate’ staat. Ja, je kan veel moeilijke namen tegen komen op zo’n lijst maar kunnen gewoon natuurlijk zijn.  Natuurlijke ingrediënten bestaan al eeuwen en worden al heel lang in huidverzorging gebruikt.

Tenslotte

De realiteit is of een stof gemaakt is of uit de natuur komt zegt niets over de mate van veiligheid. Voor sommige mensen wordt de term ‘natuurlijk’  geassocieerd met ‘gezond’. De keuze tussen ‘natuurlijk’en ‘synthetisch’ is van vele factoren afhankelijk. Eigenschappen, kosten en productfilosofie vormen belangrijke overwegingen. Er zijn veel voorbeelden zoals melkzuur, hyularonzuur of sinaasappel verschillen nauwelijks van de natuurlijke maar hebben wel een constante kwaliteit. Een belangrijk punt om te weten is dat er geen onderzoeken zijn waarbij uitsluitsel wordt gegeven welke beter zijn. Daarnaast heeft natuurlijke cosmetica enkele andere voordelen. Zo wordt het niet getest op dieren, bevatten geen dierlijke ingrediënten en houden rekening met het milieu.
Natuurlijke of synthetisch ingrediënten, ze worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeelt op veiligheid.