Pigmentvlekken wat zijn de oorzaken


. teveel zon
. hormonen
. huidbeschadigingen
. sommige parfumstoffen


 

Wat is pigment

Pigment/melanie is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, iris en je huid. Het pigment in je huid beschermt je tegen UV-stralen. Onder invloed van de zon maken pigmentcellen pigment/melanine aan en geeft de huid ons zo geliefde bruine kleurtje.

wat zijn pigmentvlekken

Pigmentvlekken/hyperpigmentaties worden veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Onder invloed van meer zon neemt het aantal actieve pigmentcellen toe krijgen we steeds meer pigment. Als er een verstoring in dit proces komt kan er in een klein huidgebied een teveel aan pigment cellen ontstaan. Met als gevolg een opeenstapeling van pigmentcellen en een overmatige productie van melanine in het zelfde huidgebied met als gevolg pigmentvlekken of verkleuringen.

de veroorzakers van pigmentvlekken

  • Teveel aan zon. Teveel blootstelling aan UVA en UVB stralen dmv zonnen maar ook zonnebanken, kan schade aan pigmentcellen ontstaan.  Door deze schade maken de pigmentcellen teveel melanine aan om zich te beschermen en daardoor ontstaan pigmentvlekken genaamd hyperpigmentatie.
  • Hormonen. Door een hormonale verandering zoals bij zwangerschap of anti conceptiepil kunnen pigmentcellen getriggerd worden. Dit uit zich in grillig gevormde pigmentvlekken zoals een zwangerschapsmasker/melasma.
  • Beschadigingen en irritaties van de huid/postinflammatoire hyperpigmentatie. Beschadigingen aan de pigmentcellen door irritaties, wondjes, acne, eczeem, aggressive huidbehandelingen, insectenbeten, scheren en ontstekingen van de huid ed. verstoren de pigment aanmaak. Met als gevolg pigmentvlekken.
  • Parfumstoffen, cosmetica en medicijnen. Door een chemische reactie van deze stoffen op de huid kunnen er pigmentvlekken ontstaan.

voorkomen is beter dan genezen

Voorkom schade aan je huid waardoor pigmentvlekken ontstaan. Trauma aan de huid wordt namelijk in de DNA van de huid  ”opgeslagen” en kan op latere leeftijd tot uiting komen in de vorm van pigmentvlekken of erger huidkanker dus begin met meer aandacht voor de gezondheid van de huid.

  • bescherm het hele jaar door je huid met een SPF, want ook al is het bewolkt er is altijd UVA/UBA straling.
  • kies een hoge factor SPF30 in de winter en SPF50 in de zomer
  • op vakantie smeer regelmatig het liefst om de 2 uur
  • laat je spray tannen ipv de zonnebank te nemen

 

pigmentvlekken