feiten over zonnen
Kun je verbranden achter glas? En kan ik een normale body cream smeren als ik verbrand ben? Wij geven antwoord op deze vragen en meer, met behulp van deze 5 zonfeiten:
feit 1: de effectiviteit van producten met spf wordt overschat
Het is belangrijk om te weten dat producten met SPF geen volledige bescherming tegen de zon garanderen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonnebrandcrème te smeren. Dat gebeurt nog veel te weinig! Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld slechts een kwart van de benodigde hoeveelheid zonnebrandcrème wordt gesmeerd.
Het advies: neem de tijd om jezelf goed in te smeren en gebruik als maatstaf één volle theelepel voor je gezicht, en één à twee eetlepels voor je lichaam.
feit 2: achter glas kun je uv-schade oplopen
Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken. ‘Ik zit de hele dag binnen’ is dan ook geen excuus om jezelf niet in te smeren.
feit 3: een verbrande huid vraagt om een product met kalmerende plantenextracten
Om het branden te stoppen, werken verkoelende ingrediënten. Vetten, zoals olieachtige crèmes werken niet! Deze houden de warmte van de huid juist vast, waardoor het verbrande gevoel kan worden verergerd. Dermalogica adviseert het gebruik van de verkoelende After Sun Repair, die ingrediënten bevat zoals Zoethout, Komkommer en Lavendel om de huid te herstellen, verzorgen en kalmeren.
feit 4: zelfs één keer verbranden brengt de huid blijvende schade toe
Jouw huid is slimmer dan je denkt. Iedere keer als je in aanraking komt met daglicht, wordt dat door je huid opgeslagen. Iedere keer als je verbrandt, beschadigen je huidcellen. Deze cellen zijn littekens diep in de huid, die zich op latere leeftijd tot huidkanker kunnen ontwikkelen. Lees hier meer over huidschade door zonverbranding.
feit 5: het hoeft niet zonnig te zijn om huidschade op te lopen
Zelfs op een mistige of bewolkte dag kunnen UV-stralen de huid bereiken en schade veroorzaken. Ook korte blootstelling aan UV-straling, zoals even boodschappen doen of je lunch buiten opeten kan al schadelijk zijn voor de huid.