SLAPEN Het lijkt zo simpel!
Je doet het immers iedere nacht. Pas als je ligt te woelen en te piekeren merk je hoe belangrijk slapen is.
Wat is slapen?
Slapen is essentieel voor een goede gezondheid. Bij deze lichamelijke rust ontspannen je spieren en is er sprake van een laag bewust zijn niveau. De hersenen blokkeren omgevings- prikkels zodat de buitenwereld tijdelijk nauwelijks invloed heeft. Naast het bevorderen van lichamelijk herstel heeft het ook invloed op je hersenen. Door slapen onthouden we wat we overdag hebben geleerd. Uit een recentelijke studie blijkt dat de hersenen als het ware een “wasbeurt” krijgen. Een bepaald type hersencellen krimpt tijdens de slaap waardoor er meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen weggespoeld en afgevoerd kunnen worden.
Gevolgen van slecht slapen
Zowel op korte termijn als op de lange termijn heeft een slechte of verstoorde slaap een negatieve invloed op je gezondheid. Op een korte termijn kan je last krijgen van concentratie- en geheugenproblemen. Op de lange termijn heeft slechte slaap invloed op je weerstand.
We zetten de beste slaaptips voor je op een rijtje.
Geen beeldschermen
Iedereen weet het, maar toch hebben wel een televisie, telefoon, Ipad of laptop in onze slaapkamer. Het blauwe licht dat van deze beeldschermen afstraalt , wordt door je lichaam verward met daglicht. Hierdoor maak je minder melatonine aan waardoor je niet slaperig wordt. Dus minstens een uur voordat je gaat slapen alle beeldschermpjes uitzetten.
Slaapkamer.
Het woord zegt het al! Gebruik je slaapkamer voor de twee S’en namelijk en slapen en seks. Je brein wordt geconditioneerd en komt tot rust als deze weet dat er niet anders gebeurt dan slapen en seks in de slaapkamer.
Potje seks.
Een potje seks is een ideale manier om in slaap te vallen. Niet alleen voor een goede relatie maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat er na een orgasme hormonen vrij komen die je ontspannen en slaperig maken. Dus vergeet die slaappil, sleepietime tea of slaapmutsje en ga voor “bedpret”.
Slaapmutsje.
Iedereen merkt dat je met alcohol op sneller in slaap valt. Maar slaap je kwalitatief ook beter met een paar wijntjes op? Je slaap bestaat uit een droomslaap/REM en een gewone deels diepe slaap/NREM. Tijdens het slapen doorloop je een aantal keren zo’n cyclus, die ongeveer 90 minuten duurt. Normaal begin je met een NREM slaap, gevolgd door een korte periode van REM slaap, waarna je weer overgaat tot NREM slaap. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol de hoeveelheid diepe slaap NREM vergroot je REM slaap vermindert, wat zorgt voor een kwalitatief minder goede slaap.
Plassen.
Lig je net lekker genesteld onder je warme dekbedje voel je dat je moet plassen. Niet uitstellen! Ga naar de wc anders geeft je brein de hele nacht een seintje dat je naar de wc moet.
Rustgevende thee.
Eet na 21.00 niets meer, zodat je spijsvertering tot rust kan komen. Drinken mag wel. Kies geen dranken met cafeïne, theïne of met veel suiker die oppeppen, maar bijvoorbeeld kruidenthee van kamille, rooibos, lavendel of valeriaan. Stop een uurtje voor het slapen gaan met drinken anders moet je er weer uit om te plassen.
Slapen voor middernacht.
Elk uur voor middernacht telt voor twee! Een oude wijsheid maar waar komt die vandaan? Je biologische klok zou het liefst gelijk willen schakelen met de zonsopkomst en -ondergang. Want zodra het donker wordt gaat je lichaam automatisch melatonine aanmaken, je natuurlijke slaapmiddel. Help je lichaam een handje en draai de lichten wat lager met zet je beeldscherm uit en komt automatisch in je rust stand en ga naar bed.
Geen huisdieren in de slaapkamer.
Hoe knus is het als ze liggen te slapen aan je voeteneinde of in hun mandje. Poezen zijn nachtdieren en gaan ‘s nachts aan de haal. Honden willen gelijk aandacht als ze wakker worden. Bepaal je eigen tempo om wakker te worden en geef ze een andere ruimte.
Stilte.
Pas als je in bed ligt en alles is donker, hoor je pas hoeveel geluidjes er zijn. Telkens als je slaap wil vallen kan zo’n geluid je weer wakker maken. Gebruik eens een keer oordopjes en ervaar een weldadige stilte.
Ontspannen.
Ontspan! dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Juist als je rustig in bed ligt slaan je gedachten op hol en voor je weet ben je je suf aan het piekeren. Leg een kladblok naast je bed en schrijf je gedachten en dingen die je niet moet vergeten kort en snel op.