Gratis verzending vanaf 50 euro

VERBRAND DOOR DE ZON !

Verbrand door de zon!

Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. Hoewel we stiekum weten dat dit schadelijk is voor onze huid, willen we vooral graag bruin worden en maken ons vaak niet al te druk. Is zonnebrand wel zo onschuldig als we denken, en wat is zonnebrand precies?

Wat is zonnebrand?

Heb je een rode huid gekregen door te lang in de zon te hebben gezeten?  Deze reactie van de huid geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen en herstel is noodzakelijk. Door de beschadiging in de huid wordt het weefselhormoon histamine getriggerd. Histamine zorgt dat de bloedvaten zich verwijderen zodat er een versnelde aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen is, om de de beschadiging in je huid te herstellen. Vervolgens zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel kan ontstaan.

Wat gebeurt er met de huid op de lange termijn?

Naarmate de huid vaker wordt blootgesteld aan UV-stralen, zal deze zich gaan aanpassen aan het UV-licht. De epidermis/bovenste huidlaag dikker wordt en/of doordat bruining/pigmentatie plaatsvindt. Hoewel een gebruind lichaam in onze samenleving voor gezondheid staat, ontstaat het bruiningsproces eigenlijk uit noodzaak, het pigment wordt door ons lichaam aangemaakt om te voorkomen dat UV-stralen dieper in de huid doordringen en ons DNA beschadigen. Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid! Een zongebruinde huid is dus eigenlijk geen ‘gezond kleurtje’, maar bij een bruine huid is er altijd schade aan cellen of DNA opgetreden.

Wat is hyperpigmentatie?

Wanneer je je huid veelvuldig en overmatig  aan zonlicht blootgesteld, kan hyperpigmentatie, een verstoorde overproductie van melanie/pigment, ontstaan in de vorm van donkere vlekken. Dit kan getriggerd worden door de zon in combinatie huidbeschadigingen, hormonen, medicatie en ouderdomsvlekken.

Waarom vervelt de huid?

Vervellen na zonnebrand is een manier van het lichaam om beschadigde huidcellen kwijt te raken. Omdat je natuurlijke barrière is beschadigd  treedt er automatisch een mechanisme in werking dat alle beschadigde cellen zo snel mogelijk afbreekt. Deze massale verwijdering van cellen kan ertoe leiden dat je grote lappen vel van je lichaam kunt trekken, die worden vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag. Deze tere nieuwe barrière dient uit de zon te blijven.

Wat te doen als je verbrand ben?

Ga direct uit de zon en ga verkoelen! Om je lichaam te verkoelen kun je de airco opzoeken of een koude douche nemen. Ben voorzichtig met deze huid en dep je huid vervolgens droog in plaats van te wrijven. Vermijd vettige crèmes en oliën want deze verwarmen de huid weer. Gebruik producten met ingrediënten als Kruidnagel, Zoethout, Lavendel en Komkommer om roodheid en pijn te verminderen. Drink daarnaast veel water om dehydratatie tegen te gaan.

 

bron dermalogica