Gratis verzending vanaf 50 euro

ZON DE MEEST GESTELDE VRAGEN EN DENKFOUTEN!

Zon,  de meest gestelde vragen en denkfouten!

ZON(DE)

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

Het zon licht bestaat voor 95% uit UVA en voor zo’n 5% uit UVB-stralen. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid tot in de dermis, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen, maar hebben een kortere golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen voornamelijk tot de epidermis. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

Welke soorten UV-filters zijn er?

UV-filters kunnen worden onderverdeelt in chemische/absorberende en fysische/weerkaatsende filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd, dat wil zeggen dat ze in de huid trekken. Producten met een fysisch filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Omdat ze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een gevoelige tot zeer gevoelige huid.

Hoe werkt Oleosome technologie?

Om een smeerbare crème te krijgen, zijn  emulgatoren (stoffen die zich aan elkaar kunnen verbinden) nodig. Emulgatoren verminderen de werking van een SPF waardoor voor een hogere SPF meer filters nodig zijn. Echter: hoe meer filters, hoe groter de kans op huidirritatie. Dankzij Oleosome technologie kan de SPF verhoogd worden zonder meer filters te hoeven gebruiken. De technologie werkt met de kracht van Oleosome; dit zijn holle zaden van planten. Doordat ze hol zijn, kunnen er werkzame ingrediënten in worden gestopt en werken ze perfect als ‘drager’ voor UV-filters. Hierdoor wordt de kans op huidirritatie verkleind en kan de SPF langer doorwerken.

Vitamine D

Vitamine D onderscheidt zich van de meeste andere vitaminen omdat deze vitamine door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, namelijk onder invloed van zonlicht. Hoewel zonlicht nodig is om voldoende vitamine D aan te maken, is overmatige en onbeschermde blootstelling aan UV-stralen schadelijk voor de huid.

Denkfout 1       SPF20+SPF30=SPF50

Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. Dus een SPF20 + SPF30 = geen SPF50 !

Denkfout 2       Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen

Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50% van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

Denkfout 3     Een SPF beschermt tegen UVA en UVB

Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen/zonverbranding. Voor een goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen/huidveroudering. Dit wordt ook wel een breedspectrum zonbescherming genoemd.

Denkfout 4     Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème

Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend aftersun product met verkoelende ingrediënten.

bron Dermalogica magazine nr 4 2016