Gratis verzending vanaf 50 euro

Huidveroudering wat zijn de triggers

Waardoor wordt onze huid ouder?

Rimpels, verslapte huid, fijne lijntjes, pigment vlekjes, rode vlekjes en haarvaatjes zijn slechts enkelen voorbeelden van veranderingen die gepaard gaan met een ouder wordende huid. Naar mate we ouder worden krijgt de huid met 2 soorten huidveroudering te maken: de natuurlijke, genetische huidveroudering/intrinsieke veroudering en de huidveroudering door invloeden van buitenaf en leefstijl zoals zonnen, klimaat, roken, suiker en stress de extrinsieke huidveroudering.

Huidveroudering

Intrinsiek huidveroudering is wat in onze genen is meegeven en bepaalt voor 10% ons verouderingsproces. Extrinsieke huidveroudering is voor 80-90% bepalend voor ons verouderingsproces. Dat betekent dat we zelf grote invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop we verouderen, door een basis van jezelf dagelijks beschermen met een SPF en een gezonde leefstijl zijn van het eerste belang!
De laatste jaren zijn wetenschappers steeds beter gaan begrijpen hoe biochemische processen in de huid worden geactiveerd. Dit zijn  processen die huidveroudering versnellen met als gevolg rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping.

3 voornaamste processen die het huidverouderingsproces versnellen

Vrije radicalen ROS/Reactive Oxygen Species. Door interne en externe zoals roken, stress, leefstijl, blootstelling aan UV-stralen kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen veroorzaken veel schade aan weefsels en celstructuren. Vrije radicalen gaan zich dan binden aan gezonde cellen in plaats van ziekteverwekkers (oxidatie). Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast, waardoor de huid aan elasticiteit verliest en rimpels en verslapping ontstaan.

Enzymen die wondheling  stimuleren/MMPS. Deze enzymen worden ons hele leven geactiveerd wanneer  de huid beschadigd en de wondheling wordt geactiveerd. Als deze enzymen actief worden breken ze breken ze proteïne af in ons lichaam zoals collageen, hyaluronzuur en elastine. Wanneer we ouder worden zijn deze enzymen jarenlang actief geweest, waardoor steeds meer collageen en elastine is afgebroken, Hierdoor wordt de huid minder elastisch en verliest aan stevigheid.

Versuikering van weefsels. Wij consumeren tegenwoordig wel ongeveer 40% meer geraffineerde suikers dan een aantal decennia geleden. Hoewel je de consumptie van suiker kunt verminderen door het hanteren van een gezonde leefstijl, is het dagelijks gebruik van suiker bijna niet te mijden. Suiker heeft een sterke invloed op het verouderings proces doordat het zich hecht aan ons collageen. Het gevolg is een slappe huid!