Gratis verzending vanaf 50 euro

HOE BEHANDEL JE VOLWASSEN ACNE

Hoe behandel je volwassen acne

Waarom hebben we op latere leeftijd nog steeds last van puistjes. In tegenstelling tot wat iedereen denkt is acne niet alleen voor tieners. Hoewel tieners puistjes krijgen omdat ze in de pubertijd zitten en de hormonen alle kanten op vliegen. Volwassen daar en tegen krijgen acne en onzuiverheden door tal van andere oorzaken. Intrinsieke factoren zoals stress , genetische aanleg, hormonen, hormoonverstoringen, immuunsysteem, microbioom. Extrinsieke factoren zoals leefstijl, cosmetica, milieuverontreinigingen en omgevingsfactoren. Bij volwassen acne zijn er 2 categorieën, aanhoudende acne of later ontstane acne/vanaf 25 jaar. beide vormen uiten zich in ontstekingen, veranderingen in pigmentatie en littekens met als gevolg vroegtijdige huidveroudering. Hoe behandel je volwassen acne lees het volgende.

anatomie van volwassen acne

hoe behandelhoe behandel

Om beter te begrijpen wat een volwassen acne veroorzaakt kan je dit bekijken vanuit een fysiologisch standpunt.  Er zijn 5 hoofdfactoren die bijdragen aan de vorming van acne:

overactieve talgklieren

Acne ontstaat alleen waar zich talgklieren bevinden, de grootste concentratie zijn te vinden op het gelaat en bovenlichaam. Normaal gesproken zorgen de fijne vellushaartjes ervoor dat talg via de schubben van het haartje omhoog kruipt en zich aan de oppervlakte van de huid verspreid. Bij acne is dit echter niet het geval en blijft de talg zich in het haarzakje verzamelen.

keratinisatie proces

Normaal gesproken verliest de huid haar dode huidcellen door een natuurlijk afschilferingsproces. Bij acne is er sprake van een verstoring, de huid maakt 4-5 keer meer dode huidcellen dan normaal aan. Hierdoor kunnen de huideigen enzymen minder goed alle extra cellen laten afschilferen. Gevolg een opeenhoping van dode huidcellen bovenin de follikel. Dit vertraagt de celvernieuwing. Wanneer er ook sprake is van overtollige talgproductie zullen de opeengehoopte dode huidcellen zich bovenin de follikel gaan “vastplakken” . Hierdoor ontstaat een perfecte anaerobe/zuurstofvrije omgeving waarin acne veroorzakende bacteriën zich goed gedijen.

bacteriën

Research naar het microbioom van de huid/het microbiële ecosysteem van de huid, staat nog in de kinderschoenen. Maar we weten al dat sommige bacteriën een rol spelen in het acne verhaal. Wanneer de P. bacterie wordt gevangen genomen in een anaerobe/zuurstofvrij omgeving zoals bij een verstopte porie gaat deze zich voeden van de talg in de follikel waarbij vrije vetzuren als bijproduct vrijkomen. Dit bijproduct zorgt voor irritatie en ontstekingen in de follikel.

huidveroudering door inflammatie

Ontstekingen zoals papels, pustels, knobbels en cysten zijn rode, gezwollen en soms met pus gevulde ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan wanneer vrije vetzuren aangemaakt door de P. bacterie zich opeenstapelen en toenemen in de follikel. Bij een acnegevoelige huid zijn de follikelwanden vaak gevoeliger rondom de talgklieren waardoor gemakkelijker lekkage en inflammatie in het omliggend weefsel kan voorkomen. Wanneer een breuk in de follikelwand dicht bij het oppervlakte van de huid is zal een puistje vormen.

Post inflammatoire hyperpigmentatie PIH


PIH is een verkleuring van de huid door inflammatie die volgt na een ontstekingsreactie/wond. Wanneer de ontstekingsreactie afneemt zullen deze inflammatie mediatoren weer terugkeren naar normale levels en dan zal de melanine productie ook weer afnemen. Uiteindelijk zullen de donker gepigmenteerde cellen van de huid afschilferen, waardoor de pigmentvlek zal verdwijnen.

ga deze strijd aan met 2 nieuwe producten van dermalogica

AGE bright serum

een 2 in 1 actief zuiverend serum vermindert en voorkomt onzuiverheden en voortijdige huidveroudering.

  •  Salicylzuur/Beta Hydroxyzuur vermindert ontstekingen en zuivert de huid
  • AGE Bright™ Complex werkt samen met het microbioom van de huid voor een schone en heldere huid
  • Fytonutriënten uit de Resurrection Plant/Valse Roos van Jericho staat bekend om zijn eigenschap om extreme uitdroging te overleven, zorgen voor het hydyrateren en verzachten van de huid
  • Niacinamide met Witte Shiitake paddenstoel voor een egalere huidskleur.

AGE bright spot fader

een 2 in 1 verhelderende spot treatment die actieve ontstekingen en restschade vermindert.

  • Salicylzuur/Beta Hydroxyzuur vermindert ontstekingen en zuivert de huid
  •  Niacinamide en Hexylresorcinol werken in synergie om PIH te verminderen en de huid te egaliseren
  • AGE Bright™ Complex vermindert zichtbare tekenen van huidveroudering en voorkomt het uitdrogen van de huid

hoe behandel