Heb jij last van een droge huid?

Heb je een droge huid dan gaat het om meer dan dehydratatie.
dit is wat je erover moet weten!

Een gezonde huid begint met de juiste balans tussen je barrière lipidelaag, hydratatie en een optimaal werkend microbioom. Als één van deze factoren uit balans zijn krijg je last van huidproblemen. Heb je van nature een droge huid dan heb je een zwakke lipide barrierelaag. Dat wil zeggen de huid maakt niet genoeg lipides/vetachtige stoffen aan om de huid in optimale gezondheid te houden.

Een droge huid heeft van nature een zwakkere barrière lipidelaag, wat leidt tot vochtverlies en uitdroging.
Stelt je in staat om een droge huid te behandelen vanaf de bron.

Wat is de barrière lipidelaag

De buitenste huidlaag/hoornlaag is gelegen in het stratum corneum. De barriere lipidelaag  bevind zich in deze laag en is de eerste verdedingslaag van de huid tegen uitdrogende factoren van binnen- en buitenkant.

Laten we de barrière lipidelaag eens beter bekijken en ontdek hoe jij de jouwe kunt versterken voor een gezonde, gehydrateerde huid.

Denk aan lipides als het “cement” die jouw huid de “bouwstenen” bijeenhouden. Deze barrière lipidelaag bevindt zich in het stratum corneum (de buitenste huidlaag), en is de eerste verdedigingslaag van de huid tegen uitdrogende factoren van binnen- en buitenuit. Een sterke barrière lipidelaag voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels, virussen, irriterende stoffen en allergenen.

Wanneer de barrière lipidelaag van de huid verzwakt is, zal de huid eerst vocht verliezen. Dit resulteert in schilfers, een doffe uitstraling en droogte lijntjes. Op dit moment is de huid vatbaarder voor stressoren van buitenaf en vertoont sneller tekenen van voortijdige huidveroudering.wat gebeurt er als de barrière lipidelaag van de huid verstoord is?

wat veroorzaakt nog meer een verstoorde lipidelaag?

Wanneer je een droge huid hebt, heb je van nature een minder sterke barrière lipidelaag, maar er zijn ook andere factoren die de huidbarrière kunnen aantasten. Door ook hier op te letten, kun je de droge huid beter onder controle krijgen.

  • Huidveroudering vermindert de aanmaak van lipides op den duur.
  • Seizoensveranderingen zoals koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot verminderde aanmaak van lipides en een verhoogde gevoeligheid.
  • Reinigen, overexfoliëren en bepaalde skincare ingrediënten zoals Alcohol, Aceton en agressieve surfactanten kunnen de huid uitdrogen en barrière strippen.
  • Voeding: verminderde vetconsumptie kan leiden tot minder aanmaak van lipides.
  • Stress, UV-straling en bepaalde huidziektes kunnen de huidbarrière beschadigen of het herstel vertragen.

Wat heeft een droge huid nodig?

Voor alle complexe factoren die van invloed zijn op een droge huid en het herstel van barrière lipidelaag, is de oplossing relatief eenvoudig: voeg producten toe aan jouw huidverzorgingsregime die de barrière lipidelaag intensief voeden. Zoek naar producten die rijk zijn aan Fytolipiden en ingrediënten bevatten zoals Ceramides, Vrije Vetzuren (zoals Palmitinezuur, Stearinezuur en Myristinezuur) en Sterolen.

Dermalogica’s Intensive Moisture Balance voedt tot 10 lagen diep in de huid om de barrière lipidelaag te herstellen. De vernieuwde Intensive Moisture Balance is bovendien voorzien van het hypermoderne BioReplenish Complex™. Dit complex werkt op moleculair niveau om de lipides in balans te brengen en de barrière lipidelaag te herstellen.

Wil je graag hulp bij het kiezen van de juiste producten voor jouw droge huid? Ga langs bij een professionele huidexpert voor gratis, persoonlijk huidadvies en maak een start om jouw meest gezonde huid ooit te krijgen.