Gratis verzending vanaf 50 euro

Pigmentvlekken wat zijn de oorzaken

Wat is pigment?

Pigment/melanie is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, iris en je huid. Het pigment in je huid beschermt je tegen UV-stralen. Onder invloed van de zon maken pigmentcellen pigment/melanine aan en geeft de huid ons geliefde bruine kleurtje. Deze bruine korreltjes kleurstof worden afgegeven aan de bovenste huidlaag van de opperhuid krijgen we ons zomerse kleurtje. Onder invloed van meer zon neemt het aantal actieve pigmentcellen toe krijgen we steeds meer pigment. Als er een verstoring in dit proces komt ontstaan pigmentvlekken of verkleuringen.

Wat zijn de veroorzakers van pigmentvlekken

Teveel aan zon Het ontstaan ouderdomsvlekken/lentigines solares is verreweg de bekendste vorm van overpigmentatie. Door een teveel aan blootstelling van UVA en UVB stralen zonder voldoende SPF bescherming van zowel de zon als zonnebank ontstaan pigmentvlekken. De naam klopt eigenlijk niet echt want deze pigmentvlekken kunnen ook al op jonge leeftijd  zichtbaar worden. Deze vlekjes ontstaan op plaatsen die veel zon hebben gezien zoals gezichtshuid, decolleté, armen en handruggen. In tegenstelling tot sproetjes verdwijnen deze vlekken niet in de winter.

Hormonen, grillige gevormde pigmentvlekken die getriggerd worden door een hormonale verandering zoals een zwangerschap of gebruik anticonceptiepil. Komt meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd

Postinflammatoire hyperpigmentatie of te wel pigmentvlekken die zijn ontstaan na beschadiging, irritatie of een ontstekingsreactie van de huid. Zoals acne, eczeem,agressieve behandeling van de huid, jeukende huidaandoeningen zoals insectenbeten, bij mannen scheerwondjes.

Let op met parfum! Deze vaak roodbruine grillige pigmentvlekken ontstaan na gebruik van parfum of geparfumeerde cosmetisch producten. Vaak te vinden bij vrouwen in hals, gezicht en decolleté en bij mannen langs de kaaklijn. Door een chemische reactie verstoren de parfumstoffen in combinatie met de zon de verdeling van pigmentcellen in de huid, waardoor vlekken kunnen ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen!

Je kunt beter niet wachten totdat pigmentvlekken ontstaan maar voorkom zonneschade door al vroeg aandacht aan de gezondheid van je huid te besteden. Het trauma van zonneschade wordt namelijk in de huid “opgeslagen” en kan op latere leeftijd problemen geven.

Bescherm je altijd tegen de zon en gebruik het hele jaar de een SPF factor, ook al is het bewolkt UVA/UVB straling is er altijd!
Kies altijd voor een hoge factor SPF30 in de winter, Spf 50 in de zomer.
Ga je met vakantie smeer regelmatig hert liefst om de twee uur.
Laat je spray tannen ipv de zonnebank als je op bepaalde feestdagen kleurtje wil.

Denk niet dat als je niet verbrand geen zonneschade of pigmentvlekken kan krijgen!