Gratis verzending vanaf 50 euro

Een vrouw verdwijnt; wat achterblijft is haar geur

Een vrouw verdwijnt;  wat achterblijft is haar geur

 

Parfum is een mengsel van diverse natuurlijke en/of synthetische geurstoffen in een oplosmiddel. Vaak is dit alcohol met eventueel een fixatiemiddel dat ervoor zorgt dat geurstoffen niet te snel verdampen en op de huid gefixeerd worden.

Wanneer je een parfum op sprayt, verdampt vrij snel eerst de alcohol. De geurstoffen die op de huid achter blijven, vervluchtigen in de uren na het opbrengen in een bepaalde volgorde. Bij een klassiek parfum gebeurt dat in 3 fasen ook wel noten genoemd. Een klassiek parfum bestaat uit drie soorten noten: topnoten, hartnoten en basisnoten.

De topnoten zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen overheersend zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. De topnoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrus geuren.

De hartnoten zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is vaak het belangrijkste deel van het parfum.

De basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

Dit verklaart waarom een parfum niet telkens hetzelfde ruikt, net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.

Waarom ruik ik een geur zelf na een tijdje niet meer?

Daar is een wetenschappelijke verklaring voor, omdat je brein gewend raakt aan een geur, waarschuwt deze ons na een tijdje niet meer voor die geur.  Je kunt dit voorkomen door met geuren af te wisselen.

 

Het volgende heb ik laatst gelezen in de Voque:

”Advies van huis parfumeur van Chanel Jacques Polge„

Als je naar een parfumerie gaat is er teveel geurlawaai. Neem de tijd een neem 2 geuren mee naar huis om daar rustig te ruiken. Spuit op kleding zodat de zuurgraad van je huid de geur zo min mogelijk beïnvloed. Ook wordt de geur bepaalt door omstandigheden zoals mood, zon, omgeving, temperatuur en emoties. Een geur is geen supermarkt product, het moet iets moois zijn en van heel goede kwaliteit. Koop nooit een geur omdat die bij iemand anders zo lekker ruikt.